Rekordmange sparer i fond – har du startet?

  •  

Det er stor sannsynlighet for at pengene dine vil vokse dersom du sparer langsiktig i fond.

Stadig flere starter spareavtale i fond. Er du en av dem, eller føler du at fondssparing er vanskelig? Privatøkonom Kenneth Sjåvåg hjelper deg i gang.

2020 ble et meget spesielt år på mange vis på grunn av pandemien, men den positive utviklingen i nordmenns sparelyst fortsatte. Tall fra Verdipapirfondenes forening (VFF) viser at over 1,2 millioner nordmenn startet spareavtale i fond i fjor. Det var en økning på hele 16 prosent fra året før. 

I Sparebanken Sør ser vi den samme sparelysten hos mange av våre kunder, og det er også gledelig å se at utviklingen har fortsatt gjennom de første månedene i 2021. Flere starter sparing, og gjennomsnittlig sparebeløp stiger også og ligger nå på ca. 2 000 kroner. 

Hvorfor spareavtale?

En fast månedlig spareavtale til fond er smart. Det er vanskelig (les: umulig) å time fondsmarkedet, og ved å kjøpe for et fast beløp hver måned sørger du for en god spredning av investeringene dine. Markedet svinger, og derfor vil du noen ganger kjøpe dyrt, andre ganger billig.
Spareavtale passer også for de fleste. Sett trekkdato på lønningsdag, slik at sparingen blir en del av de faste utgiftene dine.

Les om hvordan Mads (35) kvittet seg med kredittkortgjeld og ble en flittig sparer

Er fondssparing vondt og vanskelig?

Jeg opplever at fondssparing fortsatt er upløyd mark for mange. Selv om vi ser at stadig flere av våre kunder sparer i fond, så er det fortsatt veldig mange som ikke har kommet i gang. Mange jeg snakker med synes fondssparing virker vanskelig, og at det er fryktelig mye å sette seg inn i. Dette vil jeg gjerne avkrefte - du trenger ikke å være aksjemegler for å spare i fond!

En av de virkelig store fordelene med fondssparing er at pengene dine forvaltes av noen som kan det.

Kenneth Sjåvåg

Det gjør at du kan lene deg tilbake og vite at pengene tas vare på for deg. Det betyr ikke at alle piler vil peke oppover hele tiden, fondsmarkedet vil svinge underveis. Derfor er det er viktig med langsiktighet.

Lær mer om fondssparing i podkasten De voksnes rekker

Kom i gang med spareveilederen

Er du en av dem som ikke har kommet i gang med langsiktig sparing i fond, og lurer på om det kan være noe for deg? Da anbefaler jeg deg å klikke deg gjennom vår spareveileder. I spareveilederen kan du gjøre følgende:

1. Leke deg med tall å se hva for eksempel en spareavtale på 2000 kroner kan bli til etter 10, 20 eller 30 år – det er hyggelig lesning!

2. Svare på noen enkle spørsmål om din økonomi og evne til å tåle at verdien på pengene svinger litt

3. Motta banken sin anbefalte spareløsning for deg

4. Starte sparing i anbefalt løsning ved å signere ved BankID

Lykke til med den langsiktige sparingen, jeg tviler sterkt på at du kommer til å angre! 

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank