Jobbe som student?

  •  

JOBB: Mange studenter jobber i butikk for å finansiere studielivet.

Hvor mange ganger har du ikke revet deg i håret over at stipendet og studielånet ikke strekker til? Er det lurt med deltidsjobb ved siden av studiene?

Når faste utgifter som husleie, internett og strøm er betalt, sitter du igjen med noen skarve kroner som skal gå til variable kostnader som mat, aktiviteter, transport og noen kanskje uforutsette utgifter. Opp gjennom årene har levekostnadene økt kraftig, mens stipend og lån ikke har fulgt helt etter. Det betyr at det blir dyrere og dyrere å være student.

Lån- og stipendordningen er det dessverre vanskelig for oss studenter å gjøre noe med. Vi må bare innse realiteten og prøve å gjøre det beste ut av det. En naturlig konsekvens blir at mange studenter er helt avhengig av å ha en deltidsjobb ved siden av studiene.

Optimalt sett skulle vi alle kunnet være fulltidsstudenter og kun fokusere på å gjøre det godt på skolen/universitetet. Dette ville ført til et høyere kunnskapsnivå hos de ferdigutdannede, noe som igjen ville kommet samfunnet til gode. Men slik er det altså ikke. Går du deg en tur i en studentby en lørdag ettermiddag, vil du sannsynligvis se studenter i arbeid over alt.

Men du vil ikke se dem med hodet bøyd over en pensumbok - du vil finne de bak kassa på matbutikken, i klesbutikken, eller ved kaffemaskinen på kafeen.

Lurt med arbeidserfaring

Selv om vi helst skulle ha brukt all vår tid på studiene, er det også mange positive ting ved å ha en deltidsjobb. Den verdifulle arbeidserfaringen du opparbeider deg bør ikke undervurderes. Uavhengig av om jobben er relevant til studiene dine eller ikke, er det en stor fordel å ha vært aktiv i arbeidslivet før du skal ut i full jobb etter fullførte studier.

Å lære seg å samarbeide med kollegaer, kundebehandling, rutiner og ansvar er ting du vil få god bruk for senere i arbeidslivet. En framtidig arbeidsgiver vil også legge vekt på at du har arbeidserfaring, og at du har klart å kombinere dette med krevende studier.

Pensjon

I tillegg til verdifull arbeidserfaring vil du også tjene opp pensjonspoeng.

Det virker kanskje litt fjernt å tenke på pensjon når du er i 20-årene, men det er aldri dumt å tenke litt langt fram en gang i blant. Pensjonsgivende inntekt fastsettes for hvert kalenderår fra og med det året en fyller 13 år til og med det året en fyller 69 år.

Årlig pensjonsopptjening er 18,1 prosent av pensjonsgivende inntekt fra første krone. Enkelt sagt: du vil få litt mer penger i pensjon for hver krone du tjener nå.

Du kan også være så heldig at du får et skikkelig godt arbeidsmiljø med hyggelige kollegaer, og på den måten få en utvidet omgangskrets. Og hvem vil vel ikke ha flere venner?

Flere venner av meg som har deltidsjobb føler også at de får koblet skikkelig av fra studiene når de er på jobb. Men pass på at du ikke jobber for mye!

Høy inntekt gir mindre stipend

Det finnes inntektsgrenser for å kunne få fullt stipend. Lær deg disse for å unngå en skikkelig sur smell. Per dags dato er grensen for hvor mye du kan tjene på et kalenderår mellom 150.000 og 160.000 kroner

Feriejobbing i stedet?

Om du føler at tiden absolutt ikke strekker til, og at det er vanskelig å presse inn en jobb i din allerede fulle timeplan, er det fortsatt håp.

Om du jobber så mye du kan i juleferien, påskeferien og sist men ikke minst sommerferien, kan du klare deg fint uten å ha deltidsjobb. Å ofre noen feriedager til litt ekstra jobbing kan helt klart være verdt det om det gjør at du kan ha fri hver helg og heller kan fokusere på studier og fritidsaktiviteter.

Selv er jeg helt avhengig av en ekstra inntekt ved siden av stipend og lån. Det skal sies at jeg bor litt dyrere enn en del andre venner, for eksempel de som bor i kollektiv, siden jeg har kjøpt egen leilighet. Men dette jevner seg nok ut når jeg forhåpentligvis går i pluss når leiligheten skal selges igjen om noen år.

Lenge tenkte jeg på å søke jobb på et hotell, en restaurant, en kafé eller kanskje en klesbutikk. Planen gikk ikke helt som jeg hadde tenkt, siden jeg var så heldig å bli valgt inn i Studentrådet ved fakultetet der jeg studerer. Dette er et betalt verv, og jeg får ca. samme inntekt som jeg ville fått om jeg jobbet tredje hver helg. Neste høst derimot, må jeg nok begynne på jobbsøkingsprosessen igjen.

Rentefritt studielån

Og forresten, husk for all del å søke om fullt stipend og studielån uavhengig av om du trenger pengene eller ikke. Det er lurest å ha så lite lån som mulig, tenker du sikkert.

Det er for så vidt helt riktig tenkt, men studielånet er faktisk det gunstigste lånet du kan ha. Det løper nemlig ingen renter på lånet så lenge du studerer. Men husk fortsatt å ikke falle for fristelsen til å bruke mer penger enn du trenger.

Sett pengene du eventuelt har til overs inn på en sparekonto eller i fond, og se pengene «vokse» på grunn av gode renter, før du starter tilbakebetalingen etter studietiden.

Les også: Slik sparer du penger i matbutikken

Blogg:
Ikke bare bank