Sparing uten at du merker det

  •  

Med enkle tiltak kan du spare penger til det du drømmer om.

Her er noen smarte sparetips som tvinger deg selv til å spare. Og for mange vil det heller ikke være merkbart. 

Gjøre storinnkjøp, fylle drivstoff søndag kveld eller mandag morgen, droppe den daglige kaffekoppen i kiosken, ta med mattpakke på jobb..

Vi serveres gode sparetips overalt. Men selv om du følger rådene er gjerne kontoen like tom når det nærmer seg lønningsdag.

For det er jo ikke pengene du ikke bruker på ting som fyller opp sparegrisen, det er pengene du putter oppi grisen som gjør det. 

Sparer du inn penger ett sted, har de en tendens til å forsvinne på noe annet.

Derfor skal du her få fire konkrete sparetips, som faktisk fyller opp sparekontoen din. Nesten uten at du merker det.

Småspar

I Sparebanken Sør har vi en løsning som heter Småspar. Det går ut på at du selv bestemmer et beløp som overføres til sparekonto når du betaler med kort. Mange har erfart at det raskt kan bli en del penger spart, selv om man har et lavt sparebeløp på hver betaling. 

Du oppretter sparingen i nettbanken, og du kan tilpasse den når du vil.

I nettbank velger du sparing og plassering fra menyen. På siden med sparingsoversikt finner du Småspar nede til venstre. Sett opp en avtale som passer deg.

Faste trekk

En annen enkel og god sparemetode er å legge inn en fast overføring til sparekonto eller fond, på lønningsdagen. Da forsvinner pengene fra disponibel saldo før du rekker å tenke over at du har dem.

Det trenger ikke være et høyt beløp. Litt er bedre enn ingenting, og om du føler det går greit kan du heller øke sparebeløpet etter hvert.

Ute av syne

Det er vanskeligere å bruke penger når du ikke ser dem foran deg hele tiden.

Derfor kan det være lurt å gjøre sparepengene mindre tilgjengelig for spontane overføringer til brukskontoen.

Du kan enkelt skjule sparekontoen i nettbank og mobilbank, det gjør du under kontoinstillinger og innstillinger mobilbank.

En annen mulighet er å ha sparekonto i en annen bank enn brukskontoen, eller du kan spare i fond. Sistnevnte gir vanligvis også bedre avkastning enn sparekonto.

Oppjuster skattetrekket

Om det er vanskelig å finne penger til sparing, er det en mulighet å be arbeidsgiver om å sette et ekstra, frivillig skattetrekk.

Da sparer du en litt hver måned, som du får tilbakebetalt som en hyggelig sum når skatteoppgjøret kommer. Ofte vil du ikke merke at du får noen hundrelapper mindre utbetalt i lønn.

Det er imidlertid ikke spesielt gode renter på denne sparemetoden.

Les også: Slik sparer du penger i år

Av: Hans Jacob Brekke Ansvarlig kommunikasjon
Blogg:
Ikke bare bank