Lokalbanken i vinterfjellet

  •  

I vinterferien mangedobles befolkningen på Hovden. De tre ansatte ved Sparebanken Sørs nordligste avdeling merker økt pågang, men ikke som i "gamle dager".

Det er vinterferie i Agder og Telemark, og jeg har tatt turen til Hovden.

Jeg stikker innom Sparebanken Sørs nordligste filial. Her jobber banksjef Jan Dalen med sine finansielle rådgivere Bjørg Vatnestrøm og Inger Marie Norum Gautland. 

Den lille bygda Hovden er Sørlandets største reiselivsdestinasjon på vinterstid. Spesielt rundt jul, nyttår, vinterferien og påske vrimler det av hyttefolk og andre turister. Bilene strømmer gjennom sentrum, som en stri elv.

Roligere enn før

Inne i bankfilialen er det imidlertid stille. 

- For noen år siden merket vi mye mer trafikk inne i lokalene her, mimrer banksjef Jan. Han har jobbet i banken i 25 år.

Den erfarne bankmannen forteller at i høysesongen tidligere var det lange køer til skranken. Spesielt dansker og tyskere kom innom for å veksle sin hjemlige valuta til norske kroner.

Tar ut millioner i minibanken

- Nå går det meste på kort og vårt viktigste ansvar ovenfor turistene er å sørge for at minibanken fungerer og har nok penger, forteller Jan.

I påska i fjor ble det tatt ut rundt 2,5 millioner kroner i Sparebanken Sørs minibank, som er Hovdens eneste.

Denne vinterferien ligger det an til å bli tatt ut om lag to millioner.

- Vi som jobber her får en SMS, hvis det begynner å bli tomt. Noen ganger må vi ut her utenom åpningstid for å fylle opp.

Trofaste kunder

Selv om mye er automatisert, er det likevel mange som vil inn i banken. Mens jeg er på besøk, kommer blant andre Orla Kluw innom. Han er dansk, men har bodd i Bykle i 32 år. Og han har vært kunde i Sparebanken Sør like lenge.

- Disse søte pikene her i banken er så hyggelige, og hjelper meg med alt mulig, smiler han og henvender seg til Bjørg i ekspedisjonsskranken. 

- Jeg er litt gammeldags, også liker jeg å komme inn og hilse på, fortsetter dansken.

Bjørg hjelper Orla, mens de småprater som gamle venner gjør.

- Jeg tror nok vi kjenner kundene våre bedre enn de gjør i mange andre storbanker. Det er et lite lokalmiljø her oppe og vi har trofaste kunder, forteller Bjørg.

Banksjef Jan Dalen trives godt ved Sparebanken Sørs nordligste filial.

Av: Hans Jacob Brekke Ansvarlig kommunikasjon
Blogg:
Ikke bare bank