BankID og ID-porten

  •  

Dersom du, når du logger deg på nettbanken vår, bruker pålogging som er knyttet til BankID, kan du fra i dag også bruke denne som pålogging til Altinn!

Hva er BankID?

BankID er rett og slett en måte for banken å kunne vite at du faktisk er deg når du logger deg på nettbanken. Med BankID kan du også signere elektronisk på dokumenter - det er  med andre ord en personlig og enkel elektronisk legitimasjon. Rent teknisk kan vi si at det er et sertifikat som viser at du er den personen du utgir deg for å være. BankID tilbys og utstedes av bankene i Norge, også av oss i Sparebanken Sør.

Det finnes to varianter av BankID
  • Banklagret BankID - sertifikatet er lagret sentralt i banken og kan benyttes fra hvilken som helst datamaskin. Denne typen pålogging krever egen kodebrikke.
  • BankID på mobil - sertifikatet et lagret på SIM-kortet i mobiltelefonen. Du benytter mobiltelefonen som kodebrikke.

Vi i Sparebanken Sør leverer i dag den første, men jobber nå konkret med å så fort som mulig bli i stand til å tilby BankID på mobil.

BankID inn i ID-porten Altinn – hva betyr det?

ID-porten er en felles innloggingsløsning for en rekke offentlige tjenester i Norge. Det er blant annet her du godkjenner eller endrer selvangivelsen din. Siden bankpåloggingen naturligvis er særdeles sikker, så det er nå bestemt at også denne kan brukes når du har behov for å logge på offentlige nettsteder. Så blir det en påloggingsmekanisme mindre å tenke på for deg.

Eksempler
  • Innlogging til Dine sider med BankID i Lånekassen
  • Signering av gjeldsbrev fra Lånekassen med BankID
  • Signering av elektronisk helseerklæring i Frende

Dette legger til rette for utvikling av flere og mer avanserte digitale tjenester for deg i fremtiden. Når du endelig kan benytte en og samme pålogging på offentlige nettsteder, vil det forenkle hverdagen for deg som bruker og senke terskelen for å være på nett også med det offentlige.

Les mer om BankID og ID-porten.

Av: Elisabeth Austad Asser leder, Digitale kanaler
Blogg:
Ikke bare bank