Nyttårsforsett - handle mer på salg

  •  

I år har jeg stort sett nyttårsforsett om å gjøre MER av ting. Skal ikke slutte med noe, jeg! I tillegg til å spare mer, har jeg også bestemt meg for å bli flinkere til å handle på salg.

Mat

Det er stadig forbrukertester som forteller deg hvilke matvarekjeder som har billigst mat, og jeg var veldig flink til å handle billig da jeg var student. Ettersom årene gikk og dagene ble fullpakket med jobb, familie, hus og venner, så har jeg ofte tatt den praktiske løsningen: Handle alt i den butikken jeg vet har alt på handlelista.

Men nå skal jeg tilbake til å handle i rimelige matvarekjeder til hverdags, samt følge med på salgsbrosjyrer for å få med meg gode tilbud på mat i de andre matbutikkene når det passer. Her forteller internett meg at jeg kan spare tusenvis av kroner i året. Dessuten tvinger det meg til å planlegge måltider, og det blir ofte en sunn konsekvens av det!

Nyttige ting til hjemmet

Jeg har aldri vært spesielt interessert i å pynte opp huset med mange ting. Men av og til er det noen ting vi trenger til hjemmet, som nye madrasser, nytt sengetøy (for eksempel har Toy Story-sengetøyet fra 1997 begynt å revne nå), eller en ekstra duk til spisebordet i stua. Samtidig er det så utrolig kjedelig å bruke penger på sånt!

Dermed har jeg begynt å skrive en generell handleliste over de tingene vi trenger, om ikke nødvendigvis med én gang, som regntøy og vintertøy til sønnen for neste år, krakk og duker, for eksempel. Jeg har funnet noen flotte teflonduker i en butikk som jeg liker godt, og har ventet i nesten ett år på å kjøpe ekstraduker av samme type – helt til januarsalget der de nå er 40 % rimeligere. Det ble 400 kroner spart, det!

Hobbyer

Ellers går det også an å spare penger på andre ting. Skiutstyr kan kjøpes når sesongen er over, scrapbook-utstyr kan kjøpes på nett der det er billig. Personlig handler jeg en del bøker, og de fleste er bruktbøker. Til jul fikk jeg faktisk bruktbøker i gave – og ble kjempeglad! Jeg sparer gjerne 200-300 kroner per bok i forhold til nye bøker, og jeg må bare tåle å vente ett år ekstra på å kjøpe neste bok av favorittforfatterne mine. Ikke alltid lett, men jeg synes det er verdt det.

Gaver

I løpet av et skoleår er sønnen i 10-15 bursdager. Det ble bestemt at barna ikke skulle gi mer enn 50 kroner i gave, men det synes jeg er så kjedelig å gi bort. Og hva får du egentlig for 50 kroner nå for tiden – om du ikke handler på salg, og planlegger litt? Så vi handler inn leker, bøker eller liknende som passer til aldersgruppen og har klar i skapet. Når bursdagen kommer, så har sønnen en overraskelse med til klassekameraten.

Ellers er det jo årlige bursdager med familie og venner, og det er lurt å tenke på gaver til dem allerede nå – enten det er sminke, sportstøy, musikk eller kjøkkenutstyr, så er det meste mye billigere nå enn når vi trenger gavene. Så får jeg heller vente litt med julegaveshopping, det får da være grenser…

Forutsetningen

Forutsetningen for at dette fungerer - og kan omtales som å spare penger – er jo om du faktisk ender opp med å bruke mindre på disse tingene enn du har pleid før. Dermed har jeg laget visse regler som bør følges for at jeg ikke skal lure meg selv:

  • Det jeg skal handle, er ting jeg eller familien trenger og som jeg tidligere ville handlet når jeg oppdaget behovet. Jeg trenger ikke bruke alt nå, bare jeg vet jeg trenger det innen rimelig tid. For eksempel handler jeg alltid flere tannkremtuber når de er på salg, slik at vi har en stund, siden dette alltid brukes.
  • Det jeg skal handle utenom, er ting som vi kan gi bort i gave til barn eller voksne som vi ellers også skulle gi gave til. Vi skal heller ikke bruke mer penger enn vanlig på gaven, bare oppnå høyere verdi i form av mer for pengene, og kanskje mer passende og gøyere gave.
    Så er det opp til oss hva vi vil med disse pengene vi sparer. Til nå i år har vi spart over fem tusen kroner på å vente med å handle klær til salget i januar. Vi har altså gått med slitte gensere og skjorter litt lenger enn vi likte, fordi vi visste vi kom til å finne ting på salg. Og jeg har jo begynt med pensjonssparing, så kronene jeg sparer går for en stor del til spareavtalen min.
Bloggfoto av Ann-Kristin Robstad Jørgensen
Av: Ann-Kristin R. Jørgensen Webredaktør
Blogg:
Ikke bare bank