Åseral bygdekvinnelag

  •  

Åseral bygdekvinnelag markerer kvinnenes 100 år med stemmerett gjennom en kalender med gamle ordtak og flotte bilder av noen av lagets medlemmer – noen med og noen uten klær. Sparebanken Sør har gitt gave til kalenderen på kr. 10 000, og overskuddet av inntektene går til Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.

Vi fikk snakke med Gro Aasheim, en av Åseral bygdekvinnelag sine engasjerte medlemmer. Hun forteller at ideen kom frem og ble vedtatt under årsmøtet i fjor, og alle medlemmene var positive til ideen.
– Vi ønsket ikke å kopiere andre kalendere, men vise kvinnekroppen hos vanlige folk, og være humoristiske. Ordtakene er ekte ordtak som er gitt til oss av bygdelagets eldste medlem som var med da Åseral bygdekvinnelag ble stiftet for 66 år siden. Vi ønsket å bruke kalenderen til å markere 100-årsjubileet.

Dere har valgt å gi bort overskuddet til Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, fortell om det.
- Røde Kors sin telefon er et nasjonalt tilbud. Dette handler om folk som ikke har stemmerett. Det var morsomt å kunne ringe Røde Kors og si vi ønsket å gi overskuddet til denne saken, det var første gang de hadde fått en slik telefon. 

På spørsmål om bygdekvinnelaget forteller Aasheim at de er flinke til å rekruttere nye folk, og blant medlemmene er det unge skoleelever som fremdeles går i videregående, privatpraktiserende kvinner med egne forretninger, bondekoner og pensjonister. I laget finnes gjerne mor, datter og svigerdatter.  De er aktive og støtter opp om mange forskjellige tiltak lokalt.
-Gjennom de siste ti årene har vi samlet inn nærmere 300 000 kroner til veldedige formål. Vi har støttet barnekoret på tur til Oslo, Leger uten grenser, små gaver til lokalsamfunnet og aktiviteter som scrappe-kvelder, for å nevne noe.

Vi er litt spente på hvordan kalenderen er mottatt blant familie og naboer i bygda.
– Vi har fått mange positive tilbakemeldinger, og de sier det er utrolig god reklame for bygda. Det er også et anstendig prosjekt, vi støter ingen med denne kalenderen, uttaler Aasheim. - Vi var usikre på om vi burde søke støtte hos Sparebanken Sør til denne kalenderen, og er overveldet over støtten.

Hvilke ordtak vil du dele med oss fra kalenderen?
– Vi har for eksempel uttrykket ”Naud lærar naken kvinne å spinne”. Hun som er modell er flink til å lage håndarbeid. Og så har vi ”Rullten rallten unnasnydaren snilledalten*” Det er et lokalt uttrykk, og navnet på bakeredskapene når man baker lefser.

Om du er interessert i å kjøpe kalenderen, så er det laget 500 av dem i første opplag. De selges fra Evje til Kristiansand, på bensinstasjoner i distriktet, og på Drømmeplassen i Kristiansand. Du kan også bestille Åseral bygdekvinnelag sin kalender på telefon.

Vil dere utfordre et annet lag til å lage ny kalender for 2014?
– Vi vil gjerne gjøre det igjen, og lage litt ny vri, bedyrer Aasheim.

Det kan bli spennende å se hva dette kreative bygdekvinnelaget i Åseral kommer opp med neste gang. Inntil da ønskes dere godt stemmerettsjubileumsår i 2013!

(*med forbehold om skrivefeil i uttrykket)

Bloggfoto av Ann-Kristin Robstad Jørgensen
Av: Ann-Kristin R. Jørgensen Webredaktør og blogger
Blogg:
Ikke bare bank