Renta settes ned. Hva betyr det for deg?

PENGER SPART: Rentenedgang på boliglån gir deg mer penger å rutte med.
PENGER SPART: Rentenedgang på boliglån gir deg mer penger å rutte med.

Aldri før har rentene våre vært lavere. Hva betyr det for deg og lånet ditt?

Norges Bank satte torsdag ned styringsrenta med 0,25 %, til et historisk lavt nivå på 0,75 %.

Vi har fulgt opp med å kutte inntil 0,30 % på boliglånsrentene.

Sparebanken Sørs beste boliglånsrente vil etter endringene være 2,35 % for Boliglån Ung og Total+-kunder.

Renteendringene gjaldt på nye lån fra 28. september, og gjelder på eksisterende lån fra 1. desember.

Hva betyr det?

Hva betyr egentlig dette for deg som lånekunde? Svaret på det er selvfølgelig forskjellig fra person til person, og fra lån til lån.

Har du et lån på 3 millioner kroner, utgjør 0,30 % rentekutt at du betaler 9000 kroner mindre til banken per år.

Et lån på 2 millioner koster 6000 kroner mindre i året med den samme rentereduksjonen.

Flere tusenlapper ekstra i lommeboka bør være merkbart.

Hva bør du gjøre med pengene?

  • Om du har annen gjeld med høyere rente enn boliglånet, bør du prioritere å nedbetale dette når du nå får mer penger mellom hendene.
  • Lavere renter på boliglånet ditt er selvfølgelig også en god mulighet til å betale mer avdrag på dette lånet. Det vil gi deg kortere nedbetalingstid, og du står bedre rustet når rentene går opp igjen.
  • Sparing. Kanskje du skulle benytte ekstrakronene til å begynne med eller trappe opp din sparing. Vær imidlertid klar over at også bankenes innskuddsrenter er på et historisk lavt nivå. Fondssparing er da et godt alternativ, hvor du kan tilpasse risikoen til ditt eget sparemål.
  • Invester. Sparte rentekroner kan også benyttes til øke verdien på boligen din gjennom renovering og oppussing. Grunnen til at Norges Bank kutter renta er nettopp for å øke folks handlekraft, og gi mer omløp av penger. Sløsing av penger på mer forbruk er imidlertid en dårlig strategi for økonomien din.

Rask nedgang

Det er ikke mer enn et drøyt år siden vår beste boliglånsrente var 3,65 %. Siden den gang har altså besterenta rast ned med 1,30 %!

I forhold til lånet på 3 millioner fra priseksempelet ovenfor, gir denne reduksjonen 39 000 kroner mindre i renteutgifter per år. Det er mye penger.

Pass på skatten

En ting du bør være bevisst på ved rentenedgang er skatten din.

De fleste av oss får fradrag på skatten for rentene vi betaler. Skattebesparelsen av dette fradraget er 27 prosent av innbetalte renter (Satt ned fra 28 til 27 prosent i 2014).

Lavere renteutgifter gir dermed mindre fradrag og kan gi en ubehagelig overraskelse i form av baksmell på skatten. Det kan du unngå ved å oppjustere skattetrekket ditt noe, eller sette av litt ekstra penger til skatteoppgjøret kommer.

Blogg:
Ikke bare bank