På vei mot det kontantfrie samfunnet

Jeg har ikke eid en lommebok siden 2004, og har sjelden mynter til verken gatemagasinselgere eller parkeringsautomater.

- Kan jeg få vaffel, pappa?

Min førstefødte ser på meg med forventningsfulle øyne. Hun har nettopp gått sitt første barneskirenn.
400 meter med sprudlende entusiasme, to fall og en stolt pappa i sidesporet.

Jeg vil mer enn noe annet krone prestasjonen med fire hjerter og syltetøy. Men i jakkelomma ligger kun en kortmappe og en Iphone. Jenta med vaffelpressa styrer omsetningen gjennom et pengeskrin på disken.

På en håndskrevet plakat står det at prisen er 10 kroner per plate. 10 kroner jeg ikke har. Ikke nå heller.

Greit uten kontanter

Min siste lommebok la jeg igjen på toget mellom Oslo og Stavanger. Det er ni år siden.  Og stort sett kommer jeg meg veldig greit gjennom livet med kortmappe. Visakort og Mastercard.

Men av og til kommer vi altså opp i situasjoner, hvor sedler og mynter er den eneste gyldige betalingsformen. For eksempel når det ringer på døra en søndag ettermiddag, og to skolebarn vil selge kaker til inntekt for klasseturen sin. Spørsmålet ”tar dere kort?” er overflødig.

Eller når du kjører gatelangs for å finne parkeringsplass, og alle lukene er tilknyttet gammeldagse parkometre med myntpåkast.

Jeg er ikke alene om å komme til kort, når det bes om kontanter.

I en undersøkelse som Ipsos MMI utførte for Evry i 2012 svarte 12 prosent at de vanligvis ikke har sedler og mynter i lommeboka.

Én av fem i min aldersgruppe, mellom 25 og 39 år, sier de klarer seg fint uten kontanter.

Ifølge Norges Bank ble kun 6 prosent av betalingstransaksjonene her i landet utført med kontanter i 2011. Andelen synker stadig.

Fra bytting til elektronisk handel

Går vi tilbake noen tusen år byttet man kjøtt mot korn, ku mot hest, døtre mot en flokk sauer og lignende. Etter hvert kom de edle metallene som betalingsform. Så kom mynter og sedler. Nå går det meste digitalt. I alle fall i Norge.

Jeg liker utviklingen. Og gleder meg til fortsettelsen. Vi må ha betalingsløsninger som passer tiden vi lever i. Meg passer det dårlig å gå rundt med klirrende mynt og seddelbunker i bukselomma.

Finansforbundet har et kontantfritt samfunn som mål. De mener Norge er i en særstilling, ettersom vi har godt utbygd digital infrastruktur og størstedelen av dagens transaksjoner allerede foregår elektronisk. De mener derfor Norge bør gå foran og vise veien mot en heldigital økonomi.

Kontantfritt i 2021?

Rapporten ”Et kontantfritt samfunn innen 10 år” ble i 2011 skrevet av spesialrådgiver Kjetil Staalesen i Finansforbundet og professor Kai A. Olsen.

Her beskriver forfatterne blant annet fordelene med en ren digital økonomi. De mener det kontantfrie samfunnet vil redusere kriminaliteten, i form av ran, svart arbeid og annen skatteunndragelse. I tillegg vil samfunnet få reduserte kostnader uten kontanthåndteringen, samt at digitaløkonomi er mer miljøvennlig.

Utfordringer

Men det er også noen betenkeligheter ved å fjerne sedler og mynter.

For en del er nettbank, mobilbank og betalingskort fremmedelementer. Det er noe kompliserte greier, som de ikke klarer, vil eller orker å sette seg inn i. De vil bare betale varene sine med sedlene de har tatt ut av banken. Slik de alltid har gjort, og de lever greit med det. Hvordan skal vi få alle disse til å droppe kontantene?

Hva skjer med de små loppemarkedene og saftutsalgene som barn setter opp i boligfeltet?

Hva skjer med bøssebærerne og gatemusikantene?

Hva skjer med de svakeste i samfunnet, som prøver å livnære seg med å riste i en pappkopp når bedrestilte haster forbi.

Det kan ikke feies under teppet at en overgang til kun elektronisk handel vil bli stor omveltning for mange.

Løsninger

Noen av de nevnte utfordringene finnes det allerede i dag løsninger for å takle. Det selges blant annet ekstrautstyr som kan kobles til smarttelefonen, slik at du kan ta betalt med kort.

Å leie eller kjøpe en betalingsterminal blir også billigere og lettere tilgjengelig for hvert år som går.

Jeg ser frem til den dagen skolebarna står på trammen med småkaker og chipleser. Da skal jeg minst ha to bokser.

Samfunnet tilpasser seg

Den digitale utviklingen går i et rasende tempo. Og hvis politikerne vedtar at alle fysiske kroner skal bort innen sju år, vil jeg tro at samfunnet tilpasser seg den nye situasjonen.

Det vil nok medføre ramaskrik og fakkeltog i noen grupperinger. Men etter en liten stund føles det helt naturlig å være kontantfrie. Da vil vi tenke tilbake og smile av gamledager. Da vi leverte fra oss papir med bilder på for å betale våre melk og brød.

Men vi vil nok ha kontanter i 2021 også.

Helt siden datamaskinen kom, har vi snakket om at det papirløse samfunnet vil komme. Fremdeles bruker vi tonnevis med papir hver eneste dag. Men vi er på vei dit. Sakte, men sikkert.

Og kontantene vil forsvinne de også. På sikt.

Kjeks på butikken

Tilbake i varmestua prøver jeg forgjeves å forklare treåringen at jeg ikke har noen kontanter på meg. Hun vil likevel ha vaffel.

Etter en lite fruktbar diskusjon, får jeg henne motvillig med meg. Ut fra duften av nystekte vafler og inn i bilen. Jeg lover en kjekspakke og Solrik på Kiwi.

Når hun følger sin pode på barneskirenn vil forhåpentligvis idrettslaget tilby en digital betalingsløsning. 

Blogg:
Ikke bare bank